lauantai 11. tammikuuta 2014

Kahdeksan nälkää

*Iltapäivä 25.6oC, taivas on paksussa pilvessa, sataa ja ukkonen jyrisee.


Työtoverin kanssa ajettiin kokoukseen.  Avattiin auton radio ja kuunneltiin sitä, tuli uutisia. Oli uutinen että Kishapussa on nälkä. Hämmästelimme uutista.  Naapurimaakuntaan Meatuun olimme jakamssa ruokaa vajaa vuosi sitten ja ajattelin, että ei kyllä pääse nyt ihmiset helpolla. Ajattelin, että täytyy käydä alueella työskentelevältä tutulta mieheltä kysymyässä, mistä on kyse. Ensin pidimme kokouksen muista asioista ja sitten menin tuttua miestä jututtamaan. Kertoi, että nälkä alueella todellakin oli. Kahdeksas nälkävuosi oli nyt jo peräkkäin. Saivat aina vähän viljaa pelloiltaan mutta ei riittävästi koko vuoden varalle. Vuonna 2011 oli jo muuttanut iso joukko muualle, ja uusilla alueilla oli tullut levottomuuksia aiempien ja uusien asukkaiden välille. Kertoi myös, että aluksi nälkä johtui osittain siitä, että ihmiset olivat vaihtaneet perinteiset viljat maissiin ja muihin. ”Valkoinen vilja on merkki kehityksestä.” Mutta se ei kestänyt alueen hyvin haastavia ilmoja. ”Mutta kyllä nyt ongelma on se, että enään ei vain sada. Ilma on muuttunut.
Paluumatkalla mietin tilannetta ja ihmisten vaikeita oloja. Mietin ihmisiä, että ovat sitkeitä, kun vain sinnittelevät, vaikka elinolosuhteet ovat huonot.  Suomen Lähetysseura on paikallisen yhteistyökumppaninsa TCRS:n kanssa  toteuttanut alueella hankkeita, joissa alueen vedensaantia ja muita elinoloja on parannettu. Mietin, paljonkohan ihmisiä olisi lähtenyt evakkoon, jos hanketta ei olisi toteutettu. Se anta ainakin enemmän mahdollisuuksia ihmisille jäädä kotiseuduilleen, jos niin haluavat. Illalla kotikaupunkia lähestyttäessä taivas oli pilvessä ja satoikin vähän. Mietin sitäkin, että on tässä maassa hurjia eroja alueiden ilmastoissa, kun täällä vettä olisi vaikka muille jakaa ja muutaman sadan kilometrin päässä ollaan nälässä.
Työtoverini kerran laskeskelivat, että aina se vuosi, jonka viimeinen numero on ”4” on nälkävuosi. 1994, 2004 ja nyt 2014. Mutta Kishapussa nuo viimeisimmät välivuodetkin ovat olleet nälän kiusaamia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti